Bingöl 1 Şubesi

Öğretmenlerin iller arası mazerete dayalı yer değişikliği talepleri karşılanmalıdır

Öğretmenlerin iller arası mazerete dayalı yer değişikliği talepleri karşılanmalıdır

Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, iller arası mazerete dayalı yer değişikliği talebi karşılanmayan öğretmenlerin mazeretlerinin bulunduğu yerlere atanmaları konusunda gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ettik.

Bakanlık, kadrolu öğretmenlerin il içi ve iller arasında aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri veya engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değişiklikleri işlemlerini Ocak 2019 tarihinde sonuçlandırmıştır. Buna göre çok sayıda talebin karşılandığı görülmekle birlikte yine de talepleri karşılanmayan ve bu nedenle mağdur duruma düşecek öğretmenler bulunmaktadır.

Bakanlık, yerinde ve örnek gösterilecek bir adım atarak taşra teşkilatına gönderdiği yazıda, il içindeki ihtiyaçlar dikkate alınarak, eğitim-öğretim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde duyuruya dayalı olarak öğretmenlerin ihtiyaca göre tercih ve hizmet puanlarının değerlendirilerek valiliklerce il içinde atamalarının yapılabileceği yönünde bir takdir hakkı tanımış bulunmaktadır.

Mazeretin karşılanmasına yönelik bu iradenin, iller arası yer değişikliği talebi karşılanamayan öğretmenler için de ortaya konulması gereklidir. Zira öğretmenlerin aile bütünlüğünün sağlanamaması, sağlık problemlerine çözüm olacak veya diğer mazeret durumlarını giderecek yer değişikliği taleplerinin karşılanamaması, eğitim-öğretimi olumsuz etkilemektedir.

Daha önceki tarihlerde, mazeret nedeniyle yer değişikliği talepleri karşılanamayan öğretmenlerin, Bakanlıkça il emri uygulanmak suretiyle, doğacak mağduriyetlerinin önüne geçilmişti. Bu durum, iller arası mazerete dayalı yer değişikliği taleplerinin karşılanabildiği ve bu suretle gereğinin yapılması yönünde haklı bir beklenti oluşturmuştur.

Mazerete bağlı yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin mazeretlerinin bulunduğu yerlere atanma taleplerinin karşılanmasının öğretmenlerin mesleki verimi açısından son derece önemli olduğu aşikârdır. Ocak 2019 döneminde, bu şekilde iller arasında mazereti karşılanamayan öğretmen sayısının nispeten çok düşük olduğu da dikkate alındığında, sürecin eğitim-öğretimde hiçbir aksamaya sebebiyet vermeksizin yönetilebilir olduğunu ortaya koymaktadır.

Bu nedenle, Millî Eğitim Bakanlığı’ndan, Ocak 2019 döneminde iller arası mazerete dayalı yer değişikliği talebi karşılanmayan öğretmenlerin mazeretlerinin bulunduğu yerlere atanmaları için düzenleme yapılmasını istedik.

Bakanlığa yazdığımız ilgili yazı için tıklayınız