Bingöl 1 Şubesi

YUNUS KAVA TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİNİ AÇIKLADI

 

Eğitim-Bir-Sen, en büyük hizmet kolu olan Eğitim Öğretim ve Hizmet Kolu için 2016-2017 toplu sözleşme tekliflerini açıkladı. Eğitim-Bir-Sen Bingöl 1 Nolu Şube Başkanı Yunus Kava, “2016-2017 için 2 yıllık 4-6 aylık süreci ifade eden toplu sözleşme sürecinde 2016 yılı için yüzdelik olarak 8+8 toplamda 16.64 yüzdelik zam talebimiz” dedi.

2016 için taban aylık yansıtılmasını talep ettiklerini kaydeden Kava, “refah payı olarak 2015 yılındaki büyümenin yüzde 50`sinin yansıtılmasını talep ediyoruz. Enflasyon farkı olarak da 2016 yılında hedeflenen enflasyonun değil gerçekleşen enflasyonun dikkate alınmasını talep ediyoruz. 2017 yılı için ise 7+7 olmak üzere toplamda 14.49 yüzdelik zam teklifimiz var. Taban aylık için 100 TL taban aylığa yansıtılması teklifimiz var. Refah payı olarak adaletin sağlanması açısından 2017 yılındaki büyüme oranlarının 3`er aylık dilimlerinin tamamının maaşlara yansıtılması, enflasyon farkının da bu anlamda verilerek çalışanların enflasyona ezdirilmemesi, enflasyonu ezen bir maaş düzeninin bu masadan temin edilmesine ilişkin tekliflerimiz söz konusudur” dedi.

Emekli kamu görevlilerinin de beklenti içerisinde olduklarını belirten Kava, “Onun için emeklilere ilişkin bu masadan önemli kazanımlar çıkmalıdır. Bu anlamda aile yardımı konusunun emeklilerde olması gerekliliğini ifade ediyor ve kamu çalışanlarının bankalardan aldıkları promosyonların emekliler içinde olması gerektiğini ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“CUMA NAMAZI İÇİN İZİN ÖNEMLİ”

Cuma namazı için izin konusunun son derece önemli olduğunu kaydeden Kava, şöyle devam etti: “Diyanet İşleri Başkanlığı`nın cuma namazı vakitlerini kamu işverenine göre değil, kamu işvereninin Cuma günü verdiği öğle arası izninin Diyanet İşleri Başkanlığı`nın ilan ettiği ezan vaktine göre ayarlanması gerektiği ve onun süresinin 2 saat tutularak Anayasa`da temel haklardan olan din, vicdan hürriyetinin vazgeçilmezi olan ibadet hürriyetinin bu manada sağlanması gerektiğini ifade ediyoruz. Sözleşmeli personele mutlaka ama mutlaka kadro verilmesi gerekiyor. 4C`li personelin kadro müjdesini beklediğini ifade ediyoruz.”

Eğitim öğretim ile ilgili görüşmelerin bugün başlayacağını belirten Kava, şunları kaydetti: “hizmet kolu kapsamındaki tüm kurum ve kuruluşlarda; - Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil il milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü, sayman, döner sermaye saymanı, ve fon saymanı kadrolarında bulunanların ek göstergelerinin 3600`e çıkartılması -Şube müdürü haricinde kalanların mevcut ek gösterge rakamlarının 600puan arttırılması, -Yardımcı Hizmetler sınıfına dahil kadrolarda bulunanlara ek gösterge uygulanması -Öğretmen kadrolarında bulunanların ek göstergesinin 600 puan arttırılması -Görevlendirilen personele giyim yadımı ödenmesi -Öğretmenlerin eğitim öğretim tazminatı oranlarının 50 puan(394,65.-TL)arttırılması -Aşçı kadrosunda çalışanların hizmet sınıfının Teknik Hizmet Sınıfı olarak değiştirilmesi -Kurs merkezlerinde görevli personelin ücretlerinin fazla çalışma ücretinin beş katı tutarında ödenmesi -Hizmet sınıfına bakılmaksızın eğitim kurumlarında görev yapan personele, her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü`nde ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 250`si tutarında(1,973,25,-TL)ikramiye ödenmesi talep ediyoruz. -Nöbet tutulan eğitim kurumlarında görevli müdür ve müdür başyardımcıları ile ilgili mevzuatına göre nöbet görevi verilen ve bu görevi fiilen yerine müdür yardımcısı ve öğretmenlere nöbet tuttukları her gün için 6 saat ek ders ödenmesi -Maarif müfettişlerinin tümüne Görev, Makam ve Özel Hizmet Tazminatı ödenmesi -Genel idare Hizmetleri, Denetim Hizmetleri, Teknik Hizmetler ve Yardıma Hizmetler sınıfı Çalışanların özel hizmet tazminatlarının 20 puan (157,85..TL) arttırılması -Talim ve Terbiye Kurulu Uzmanı,Eğitim Uzmanı ve şef kadrolarında bulunanların özel hizmet tazminatlarının ilaveten 15 puan (118,40.-TL) arttırılması -Sınav Ücretlerinin Ek ders Usul ve Esasları’nın 12. maddesinin beşinci fırkasında sayılan sınavlarda görev alanlara, ek ders ücreti yerine (ÖSYM sınavlarında uygulanan) 18.01.2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre sınav ücreti ödenmesi taleplerimizin bazıları.”

“TOPLU SÖZLEŞMELERE HAZIRIZ”

Biz Eğitim Öğretim Hizmetlerinin Genel Yetkili Sendikası olarak Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine hazır olduklarını belirten Kava, şunları söyledi: “Kamu İşveren Heyetinin eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümü için görüşmede hazırlıklı olmasını ve siyasi iradenin sorunların çözümü için çaba göstermesini bekliyoruz. Görüşmelerin ilk gününde yıllardır mücadelesini verdiğimiz iki önemli konudaki kazanımımıza değinmek istiyorum. Yaz dönemi eş durumu tayinlerinin kamu görevlileri açısından en önemli başlığı taşıyor. Burada eşi özel sektörde çalışan kamu görevlilerine 3 yıl sigortalı çalışma şartı aranıyordu çok şükür bunun esnetileceğinin müjdesini verebiliyoruz bunun yanında 2005 yılından sonra atanan çalışanlarımıza 1 derece verileceğinin müjdesini de veriyoruz. İlk günde bu iki önemli kazanımı almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu gelişmeler bundan sonraki kazanımların habercisi konumundadır. Bütün bu görüşmelerin memurlarımızın beklentilerini asgari düzeyde memnun edecek şekilde sürdürülüp sonuçlanmasını umut ediyoruz. Diğer konfederasyonların maksadını aşan eylem ve söylemlerinin bu görüşmeleri gölgelemesine de izin vermeyeceğimizi belirtmek isterim. Memur Sen bu masada memurlarımızın yaralarını sarmak için ter dökerken bazılarının genel merkezlerinde kimlerin yaralarını sardıklarını medyadan takip etmekteyiz. Bu sendikaların varlığı Memur Sen’in varlığının ne kadar önemli olduğunu göstermekle birlikte sorumluluğumuzu da bir kat daha arttırmaktadır. Bu toplu sözleşmelerinin tüm memurlarımıza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz diyerek sözlerini tamamladı.”